Najlepsze przeciery z pomidorów!
Czym byłaby kuchnia włoska bez pysznych soczystych pomidorów? Przeczytaj ten artykuł i dowiedz się więcej o rodzajach przecierów z pomidorów.
2020-07-30, 16:36

Pomidory - podstawa kuchni włoskiej!

Kto z nas nie kocha pomidorów? Te pyszne i soczyste warzywa mają nie tylko wspaniałe walory smakowe, ale również odżywcze i lecznicze. Dzięki likopenowi mają działanie przeciwutleniające, a dodatkowo są one bogate w najlepsze dla naszego zdrowia witaminy i sole mineralne. Pomidory już od wieków są zdecydowanie ulubionym warzywem we Włoszech, rosnące przede wszystkim na południu kraju na Sycylii, w Kampanii czy Kalabrii są głównym składnikiem wielu klasycznych potrwa włoskich.  Przeciery z pomidorów dodawane są na przykład do różnego rodzaju sosów do dań z makaronów, do sycylijskich arancini czy do sosu na pizzę neapolitańską. 

przeciery z pomidorów

Jakie są rodzaje przecierów z pomidorów?

Jak już wspomnieliśmy wcześniej, pomidory są niezwykle popularnym składnikiem w kuchni włoskiej. Nic więc dziwnego, że Włosi tak chętnie produkują różnego rodzaju pomidory. Do zdecydowanie najpopularniejszych rodzajów włoskich pomidorów należą pomidory koktajlowe, które idealnie sprawdzą się do marinary czy sosu arrabiata. Innym znanym rodzajem są również pomidory San Marzano, te z kolei idealnie sprawdzą się do sosu pomidorowego będącego podstawą klasycznej włoskiej pizzy. Poza tym polecamy również pomidory suszone na słońcu, pelati bez skórki czy pomidory koktajlowe. Do wielu przecierów z pomidorów dodaje się również aromatyczną bazylię! 

KONTAKT / AUTOR
Organico Italiano
POBIERZ JAKO WORD
Pobierz .docx
Biuro prasowe dostarcza WhitePress
Copyright © 2015-2025.  Dla dziennikarzy
Strona, którą przeglądasz jest dedykowaną podstroną serwisu biuroprasowe.pl, administrowaną w zakresie umieszczanych na niej treści przez danego użytkownika usługi Wirtualnego biura prasowego, oferowanej przez WhitePress sp. z o.o. z siedzibą w Bielsku–Białej.

WhitePress sp. z o.o. nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz odesłania do innych stron internetowych zamieszczone na podstronach serwisu przez użytkowników Wirtualnego biura prasowego lub zaciągane bezpośrednio z innych serwisów, zgodnie z wybranymi przez tych użytkowników ustawieniami.

W przypadku naruszenia przez takie treści przepisów prawa, dóbr osobistych osób trzecich lub innych powszechnie uznanych norm, podmiotem wyłącznie odpowiedzialnym za naruszenie jest dany użytkownik usługi, który zamieścił przedmiotową treść na dedykowanej podstronie serwisu.